Witlof uit de oven met Beenham

Witlof uit de oven met Beenham

Witlof uit de oven met beenham is een traditionele gerecht, maar toch een beetje anders
Met dit gerecht blijven we dicht bij huis, maar pakken we het toch een klein beetje anders aan. Je hebt vaak maar weinig ingrediënten nodig om een ontzettend smaakvol en overheerlijk gerecht te maken. Dat bewijst dit recept voor witlof uit de oven met beenham maar eens.

Witlof uit de oven met beenham

Dit stop je allemaal in je boodschappenmandje:

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Witlof uit de oven
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 42 kcal

Ingrediënten

 • 3 Stronken witlof
 • 100 Gram Beenham, dit kan in elke vorm die je lekker vindt, als je het maar in stukjes kunt snijden
 • 50 Gram Kaas
 • 2 Eetlepels Room
 • Een beetje bieslook
 • Een half maggiblokje voor extra smaak

Bereiding

 1. Oven voor verwarmen op 200 graden.

 2. Zorg dat je een ovenschaal goed invet, dit om te voorkomen dat je dadelijk dagen bezig bent met het schoonboenen van je ovenschaal. Vul dan een pan met water, snijd de achterkanten van de witlof en kook deze gaar in de pan. Als ze gaar zijn, laat je ze goed uitlekken en leg ze dan in de ingevette ovenschaal.

 3. Leg dan de beenham over de witlof. Als je een vast stuk beenham hebt, zou je dit ook apart kunnen houden. Maar voor de smaak is het lekkerder om losse plakjes of stukjes over de witlof heen te leggen.

 4. Doe de room in een pannetje en knijp het halve maggiblokje los en doe dat er ook bij.

 5. Breng dit even kort aan de kook, voeg wat bieslook toe en een beetje kaas om de boel te binden. Gooi dan het mengsel over de witlof en de beenham. Omdat de witlof al gaar is, hoeft het gerecht niet meer zo heel lang in de oven. Zet de schaal zo’n tien minuten in de voorverwarmde oven. Dit is lang genoeg om ervoor te zorgen dat de kaas in de room kan smelten en een mooie goudbruine korst achterlaat.

 6. Om het geheel nog even af te maken, bestrooi de schaal met nog een beetje bieslook.

Serveertip
Als je kiest voor een lichte maaltijd, is het lekker om dit gerecht met een beetje stokbrood te eten. Het stokbrood kun je dan ook nog in de schaal dippen, in het roommengsel. Als je wilt kan je er ook nog wat extra beenham bij eten, of natuurlijk gewoon een lekker aardappeltje.