Witlof uit de oven met appel en brie

Witlof uit de oven met appel en brie

Experimenteer met witlof uit de oven met appel en brie
Bij koken is er eigenlijk niets leuker dan experimenteren met smaken, ingrediënten en ga zo maar door. Het is vooral leuk om aan de slag te gaan met dingen die je vroeger misschien niet zo lekker vond. Maar door creatief aan de slag te gaan, ontdek je wat je wel lekker vindt en hoe je dingen lekker kunt maken. Ga daarom eens aan de slag met dit recept voor witlof uit de oven met appel en brie. Drie ingrediënten waarvan je niet zo snel zou denken dat ze samen een overheerlijke combinatie zijn.

Witlof uit de oven met appel en brie

Ga naar de winkel en haal dit in huis:

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Witlof uit de oven
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 590 kcal

Ingrediënten

 • 4 Stevige stronken witlof, ze mogen best een beetje groter zijn
 • 1 Grote appel
 • 200 Gram Brie
 • 25 Gram Walnoten
 • Verse tijmblaadjes
 • Olijfolie
 • Peper en zout voor wat extra smaak
 • Boter om de ovenschaal in te vetten

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 2. Je begint met de witlof. Snij voorzichtig een heel dun laagje van de achterkant af, niet te veel want anders valt de witlof uit elkaar en dat wil je niet. Snijd ze dan ook weer heel voorzichtig doormidden.

 3. Pak er een pan bij en sprenkel er wat olijfolie in. Leg de halve stronken witlof in de pan, de platte kant naar beneden. Bak ze even twee minuten goed aan en laat ze dan verder gaar stomen met een deksel op de pan. Zet het vuur ook iets lager, anders branden ze aan en dat wil je natuurlijk niet. Dat gaar stomen duurt ongeveer twee tot vier minuten. Langer zullen ze niet nodig hebben.

 4. Pak dan de appel erbij, schil deze en verwijder het klokhuis. Niemand zit te wachten op de pitjes en het bittere klokhuis. De witlof is al bitter genoeg. Snijd de appel dan in dunne partjes.

De ovenschaal vullen

 1. Leg de stronkjes naast elkaar in de ovenschaal en gooi er wat peper en zout overheen voor wat extra smaak. Het lekkerste is natuurlijk zeezout en versgemalen peper. Leg dan de appelpartjes over de witlof heen, doe alsof je een dak gaat bedekken. Hierover gaat dan wat tijm en nog wat extra peper. Als je niet zo dol bent op peper, kan je dat natuurlijk achterwege laten. Maar voor de smaak is het heel goed.

 2. Snij dan de brie in plakken en verdeel steeds twee plakjes over elk stronkje witlof. Dan nog de grof gehakte walnoten en dan kan de schaal de oven in tot de kaas een mooie bruine kleur heeft gekregen.