Witlof uit de oven met appel en walnoten

Witlof uit de oven met appel en walnoten

Witlof uit de oven met appel en walnoten is een nieuwe en lekkere manier om witlof te maken
Vergeet het standaardgerecht met ham en kaas, maar ga eens aan de slag met andere ingrediënten. Witlof uit de oven met appel en walnoten en geitenkaas is de perfecte manier om niet alleen je eigen smaakpapillen te verrassen, maar ook die van je vrienden en familie.

Witlof uit de oven met appel en walnoten

Ingrediëntenlijst voor 2 personen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Witlof uit de oven
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 2 Personen
Calorieën 495 kcal

Ingrediënten

 • 500 Gram Witlof
 • 150 Gram Geitenkaas
 • 1 Appel
 • 70 Gram Walnoten
 • 150 Gram Crème fraiche
 • Knoflookpoeder
 • Uienpoeder
 • Peper

Bereiding

 1. Zoals altijd wanneer je iets in de oven maakt, is het handig om deze goed voor te verwarmen. Dit keer verwarm je de oven voor op 180 graden.

 2. Snij de witlof doormidden en verwijder het middelste gedeelte. Dit is het hart van de witlof en dit geeft de bittere smaak waar veel mensen niet zo dol op zijn. Snijd dan de witlof nog een keer doormidden en haal de bladen los.

 3. Doe deze allemaal in een kom en voeg de crème fraiche en de peper toe. Roer dit heel voorzichtig door elkaar. Je wilt natuurlijk niet dat de bladeren breken.

 4. Schil dan de appel en snij deze in kleine blokjes, niet te klein natuurlijk. Je wilt er wel nog iets van proeven. Voeg deze dan ook toe aan de witlof en de crème fraiche.

 5. Pak er dan een ovenschaal bij en vet deze goed in met wat boter of olijfolie. Als de schaal maar goed vettig is, zodat niks kan aankoeken.

 6. Leg dan de witlofbladeren en de appel gemengd met crème fraiche in de ovenschaal.

 7. Plaats de schaal in de oven en bak het gerecht gedurende een minuut of 15 a 20.

Geitenkaas
Geitenkaas heeft een sterke smaak, daarom heb je er ook niet zoveel van nodig. Net genoeg om de wat bittere smaak van de witlof te compenseren. Verkruimel de geitenkaas over de ovenschaal en breek de walnoten in kleine stukjes om deze vervolgens ook over de ovenschaal.

Om het gerecht wat extra smaak te geven kan je ervoor kiezen om wat knoflook- en uienpoeder over de schaal te strooien. De oven is nu warm en het gerecht kan er dan 15 minuten in om gaar te worden en de geitenkaas een beetje te laten smelten.